Potřebujete poradit? +420 606564375 (po-pá 8:00 - 16:00)
0

      Co všechno nás může postihnout v teplém kancelářském místečku?

Rizika spojená s pracovním stolem

      Standardní výška pracovního stolu je 70 -75 cm. Výška zaměstnance sedícího za stolem může být v rozpětí od 155 - 195 cm. Když se podíváte na tato čísla, je zcela zřejmé , že tady něco nehraje.

      Nesprávná výška stolu může být příčinou hrbení se a z toho plynoucí problémy s páteří. S nesprávným držením těla je spojena i bolest v ramenou, další potíže se mohou projevit v důsledku stlačení břišních orgánu.

      Předejít těmto obtížím můžete vybavením výškově stavitelným stolem, který umožňuje nastavení výšky pracovní plochy podle výšky postavy. Výhodou těchto stolů je, že můžeme střídat práci v sedě a ve stoje a tím zamezíme jednostrannému zatížení těla. Pokud nemáme možnost pracovat u takovýchto stolů, několikrát denně (lékaři tvrdí cca co půl hodiny) vstaňte, protáhněte se, projděte se. Výborné je postavit tiskárnu, šanony, kopírku dále od stolu, abychom byli nuceni během práce vstát.

 

Rizika spojená s kancelářskou židlí

      Židle, na které sedíte denně několik hodin, musí splňovat určité parametry. I zde platí, že jsme každý jinak velký a jinak těžký, tudíž jedna židle nebude vhodná pro všechny. Nesprávným sezením a nesprávnou volbou židle si můžeme zadělat na problémy zejména s bederní a krční páteří. Na co si dát pozor, abychom neskončili po pár letech u lékaře ? Samozřejmě na správném sezení tak, aby páteř byla v přirozeném tvaru písmena S. K tomu nám dopomůže správná hloubka sedáku, opěradlo s bederní opěrkou nejlépe výškově stavitelnou, stavitelná opěrka hlavy.

 

Rizika spojená s monitorem

      Je s podivem do jakých pozic jsou zaměstnanci schopni se uchylovat při práci. Monitor vlevo, vpravo, hlava vykroucená, hlavně že to vypadá hezky na stole. Špatně. Monitor musíme mít před sebou tak, aby jsme na něj pohodlně bez otáčení viděli, nejlépe tak, aby náš zrak na něj padal šikmo dolů cca v úhlu 60 stupňů . Rovněž vzdálenost monitoru od očí je důležitá, minimálně 30 cm. Chráníme tak své oči před únavou, pálením nebo případnými záněty, v neposlední řadě i se zhoršujícím se zrakem.. S únavou očí je spojena i bolest hlavy. Zlozvykem dnes často bývá naklánění se k monitoru s předsunutou bradou. V takové pozici trpí šíje, krční páteř , které se časem projeví vytrvalou bolestí spojenou i s bolestí hlavy.

 

Nebezpečná myš

      Kdo hraje tenis, zná to na vlastní kůži, kdo nehraje, určitě slyšel o „tenisovém loktu“. Jedná se o bolestivé onemocnění způsobené zatížením končetiny stejnými dlouhodobě se opakujícími pohyby.

      Totéž platí pro práci s myší. Nestále se opakující pohyb s myší, klikání a strnulý tvar dlaně mají za příčinu tzv. Syndrom karpálního tunelu. Jedná se opět o velmi bolestivé onemocnění, kdy dojde k zanícení přetížených šlach v zápěstí. Pomoc u takto postiženého zápěstí je fixace a znehybnění zápěstí. Při chronických potížích pak návštěva lékaře. Populární gelové polštářky Vám v tomto případě již nepomohou, slouží spíše jako prevence.

 

Nebezpečná klimatizace

      V současné době moderní a populární kanceláře typu open-space se často setkávají s problémem co se týče teploty v místnosti. V prostoru kanceláře může sedět 5,10,15 a více pracovníků a co člověk, to jiná potřeba teploty. Pro někoho je 20 stupňů málo, pro jiného moc. Takže nastavit teplotu tak, aby vyhovovala všem, je nemožné.

      Studený vzduch proudící místností může být pro někoho nejen nepříjemný, ale může se stát i zdrojem nemocí. Největší problém nastává v době horkých letních dní, kdy rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v místnosti je příliš vysoký. (neměl by přesáhnou 5-7stupňu). Rozehřáté a hlavně zpocené tělo při vstupu do vychlazeného prostoru utrpí šok. Obzvláště oblast krku, která není zakrytá, reaguje zatuhnutím svalstva a pak nám pomůže jen lékař. Rovněž nachlazení a angína z častého střídání takto rozdílných teplot není výjimkou.

      Velmi nebezpečné mohou být klimatizace v případě, že se dostatečně nečistí a filtrace je zanesená. Všechny bakterie, viry a pyly pak vesele putují celou místností.